آشنایی با سیستمهای چیلر و کاربرد آنها در صنعت
- آشنایی با سیستمهای چیلر و کاربرد آنها در صنعت
- آشنایی با کاربرد سیستم های چیلر در صنعت
- • خنک کاری و سرمایش قالب های تزریق پلاستیک در پلیمر
- • مورد استفاده در صنایع بهداشتی و شرکت های داروسازی
- • مورد نیاز در صنایع غذایی
- • ایجاد سرمایش مناسب در صنایع پتروشیمی، نفت و گاز
- • قابل استفاده در صنایع کاشی، سرامیک، سیمان و چاپ
- انواع چیلر
- • طبقه بندی چیلر تراکمی بخار
- بر اساس نوع کمپرسور
- بر اساس نوع کندانسور
- • طبقه بندی چیلر جذبی
- دوره های آموزش چیلر چیست؟
آشنایی با سیستمهای چیلر و کاربرد آنها در صنعت
واژه “چیلر” به معنای دستگاه سردکننده است. در حوزه صنعت، این وسیله از طریق یک سیکل ترمودینامیکی که میتواند به صورت تراکمی یا جذبی عمل کند، گرما را با استفاده از مبرد (جریان مشخصی) جذب کرده و سپس این جریان با گردش در یک مبدل حرارتی برای خنکسازی آب مورد استفاده قرار میگیرد. به عبارتی دیگر، چیلر گرما را از یک محیط میگیرد و به محیط دیگری منتقل میکند. به همین دلیل، این دستگاه به عنوان پمپی برای تولید آب سرد شناخته میشود که نتیجه آن در خنککاری و سیستمهای سرمایشی منازل، ادارات و کارخانهها کاربرد دارد.
جمعآوری گرمای اضافی در ماشینآلات و دیگر فرآیندهای صنعتی به منظور خنکسازی یا پایین آوردن دما، هدف اصلی یک چیلر صنعتی به شمار میرود. به طور طبیعی، در یک مرکز آموزشی معتبر و با کادر متخصص همچون آموزشگاه تهران پایتخت، میتوان دانش نظری و عملی لازم برای استفاده از این دستگاه بزرگ را کسب کرد.
آشنایی با کاربرد سیستم های چیلر در صنعت
برای آشنایی با نحوه استفاده از سیستمهای چیلر در صنعت، اشاره به طبقهبندیهای مهم و قابل توجه ضروری است. به طور کلی، برودت صنعتی یا سرمایش فرآیندی در صنایع مختلف، از جمله کاربردهای اصلی چیلرهای صنعتی به شمار میرود. یکی از متداولترین تجهیزات سرمایشی در ساختمانها، چه مسکونی و چه اداری، استفاده از آب سرد تولیدشده توسط چیلرهاست که معمولاً با ترمینالهای یونیت مانند فن کویل یا هواساز همراه میشود. علاوه بر این، فرآیند خنککاری یا برودت صنعتی به عنوان یک مکانیزم برای حذف حرارت و دستیابی به محصولات مورد نظر در برخی صنایع یا فرآیندهای تولیدی به کار میرود. در اینجا به پرکاربردترین موارد آن خواهیم پرداخت:
• خنک کاری و سرمایش قالب های تزریق پلاستیک در پلیمر
برای تولید پلاستیک به مقدار زیادی حرارت نیاز است. این حرارت که به رزین پلاستیکی تزریق میشود تا قابلیت شکلپذیری پیدا کند، باید به نوعی حذف شود. در صنعت پلاستیک، برای مدیریت این موضوع، از چیلر در دستگاههای تزریق پلاستیک بهرهبرداری میشود.
• مورد استفاده در صنایع بهداشتی و شرکت های داروسازی
یکی دیگر از مصارف سیستمهای چیلر در حوزه بهداشت و دارو مشاهده میشود. به عنوان نمونه، در صنعت داروسازی که بخشی از صنایع شیمیایی محسوب میشود، فرآیند تولید دارو نیازمند آب سرد است. این آب سرد از طریق چیلرها تأمین میشود. تجهیزات برودتی صنعتی برای تمامی تولیدکنندگان دارو ضروری میباشد و در این راستا، آب خنککننده برای فعالیتهای حیاتی مانند پردازش دستهای، خنکسازی کرمها و پمادها، تهیه قرص و بستهبندی داروها مورد استفاده قرار میگیرد.
• مورد نیاز در صنایع غذایی
دو حوزه تولید و نگهداری مواد غذایی به شدت به سیستمهای خنککننده نیاز دارند. استفاده از چیلر در این صنعت با هدف کاهش یا حفظ دمای محصولات غذایی برای یک دوره معین صورت میگیرد. بعد از پایان مرحله تولید، بسیاری از محصولات غذایی که در فرآیند تولید خود گرمای زیادی را جذب کردهاند، قبل از بستهبندی به سرما نیاز دارند.
• ایجاد سرمایش مناسب در صنایع پتروشیمی، نفت و گاز
صنعت پتروشیمی و نفت محصولات متنوعی از جمله حلالها، مواد شیمیایی، کودهای شیمیایی، الیاف مصنوعی، پلاستیکها، مواد اولیه رنگ و رزین، پودرهای شوینده و انواع تجهیزات صنعتی را تولید میکند که همگی از نفت یا گاز طبیعی استخراج میشوند. مراحل کلیدی این فرآیند، شامل تفکیک فیزیکی، شیمیایی و تصفیه در پالایشگاهها، به شدت گرمازا هستند و نیاز به مدیریت حرارت دارند. به همین دلیل، سیستمهای چیلر در این صنعت نقش حیاتی ایفا میکنند و با تولید آب سرد با دمای پایین، به دفع حرارت و جذب گرما کمک میکنند و به این ترتیب، وظایف مهمی را در بهینهسازی عملکرد این صنعت به عهده دارند.
• قابل استفاده در صنایع کاشی، سرامیک، سیمان و چاپ
در فرآیندهای چاپ جوهر، تولید سیمان و به ویژه در ساخت کاشیهای سرامیکی، دما به شدت بالا میرود. برای پیشگیری از آسیب به تجهیزات تولید و مدیریت دما در این حوزه، از چیلرها بهرهبرداری میشود. استفاده از این دستگاهها موجب میگردد که ماشینآلات تولید با بهترین کارایی و ظرفیت فعالیت کنند. در نتیجه، این روش یکی از کاربردهای سیستمهای چیلر در صنایع فوق به شمار میآید.
مطالب مرتبط: آموزش تعمیرات چیلر
انواع چیلر
پس از مطالعه کاربرد سیستمهای چیلر در صنعت، ضروری است که با انواع و طبقهبندی این دستگاهها بیشتر آشنا شویم. این تقسیمبندی بر اساس نوع چرخه کاری آنها انجام میشود و این امر اصلیترین تفاوت میان چیلرها را تشکیل میدهد. افرادی که در دورههای آموزش چیلر تراکمی شرکت کردهاند، باید این نوع را به عنوان یکی از دو مدل اصلی در نظر بگیرند. در چیلر تراکمی تبخیری (Evaporatively)، کندانسور تبخیری با استفاده از فرآیند سرمایش، انرژی حرارتی بخار مبرد را منتقل میکند. بخار داغ مبرد که از کمپرسور خارج میشود، به لولههای کویل کندانسور هدایت میشود و آب از طریق نازلها بر روی این لولهها پاشیده میشود. نوع دیگری از این فناوری، چیلر جذبی (Absorption) است که بر خلاف چیلرهای تراکمی، به جای انرژی الکتریکی از سوخت حرارتی بهره میگیرد. در این بخش، به دستهبندی مربوط به این چیلرها خواهیم پرداخت:
• طبقه بندی چیلر تراکمی بخار
این سیستم بهگونهای طراحی شده است که با حرکت مبرد در چرخه تبرید و به کمک چهار جزء اصلی شامل کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اپراتور، مبرد را تحت فشار قرار میدهد. با افزایش دما و فشار، حرارت از طریق کندانسور به بیرون منتقل میشود. به طور کلی، چیلرهای تراکمی شامل انواع مختلفی هستند:
بر اساس نوع کمپرسور
کمپرسورها بر اساس نوع عملکردشان به چهار گروه تقسیم میشوند: روتاری، اسکرول، پیستونی و سانتریفیوژ.
بر اساس نوع کندانسور
چیلرهای تراکمی به سه نوع تقسیم میشوند: کندانسورهای با آب خنک، کندانسورهای با هوای خنک و کندانسورهای تبخیری.
• طبقه بندی چیلر جذبی
تک اثره
دو اثره
دوره های آموزش چیلر چیست؟
افرادی که با کاربرد سیستمهای چیلر در صنعت آشنا هستند و از این فناوری استفاده میکنند، شامل چه کسانی میشوند؟ مهندسین طراح، مهندسین ناظر، مجریان و پیمانکاران پروژههای مختلف، میتوانند به عنوان گروهی گسترده از داوطلبان در نظر گرفته شوند. با افزایش استفاده از این فناوری در صنعت، مراکز و افراد زیادی وجود دارند که در ازای دریافت هزینههای بالا، ادعای تعمیر یا نگهداری چیلرها را میکنند. اما نکتهی کلیدی، پیدا کردن تعمیرکاری است که در یک مرکز معتبر آموزش دیده و به ساختار پیچیده این دستگاهها تسلط داشته باشد. در این صورت، صاحبان سازمانها که دارای چیلر هستند، با کمال میل حاضرند برای تخصص و تعهد این تعمیرکار، دستمزد و هزینه مناسبی پرداخت کنند.
تعمیر چیلر که از دو بخش الکتریکی و مکانیکی تشکیل شده، به چالشها و پیچیدگیهای خاصی نیاز دارد. از این رو، افرادی که به یادگیری این حرفه روی میآورند، باید با اشتیاق و علاقه، دانش خود را گسترش دهند. عیبیابی دقیق، به عنوان نخستین و حیاتیترین مرحله در این حوزه، اهمیت ویژهای دارد و از اتلاف وقت و هزینه به دلیل تشخیصهای نادرست جلوگیری میکند. یک کارآموز حرفهای در این زمینه باید توانایی فهم و توضیح مفاهیم انتقال نیرو، آشنایی با انواع فرمولهای مربوط به نیرو و حرکت، درک اصول پایهای تبرید، شناخت اجزای شیرآلات و لوازم جانبی خطوط لوله، و آشنایی با اصول سرماسازی و انواع مدارهای سیکل تراکمی تبرید را به خوبی دارا باشد.
بسیاری از اوقات، وقتی کمپرسور یا قسمتهای مرتبط با آن دچار یخزدگی میشوند، اتصالات برقی کمپرسور به مشکل برمیخورد، سیستم سرمایشی به اندازه کافی عمل نمیکند، کمپرسور به طور مداوم کار میکند یا در نهایت قادر به راهاندازی نیست و یا پس از راهاندازی خاموش میشود، به این معناست که چیلر دچار اختلال شده است. در این شرایط، وجود یک تکنسین ماهر و با تجربه اجتنابناپذیر است. به همین دلیل، اهمیت یک آموزشگاه معتبر که با ارائه آموزشهای حرفهای و تربیت تعمیرکاران چیلر توانمند، به بازار کار نیروهای متخصص تحویل دهد، بسیار بالاست.
سخن پایانی
با توجه به مباحث مطرحشده درباره تعریف، نقش و کاربرد سیستمهای چیلر در صنعت، لازم به ذکر است که کار با این سیستمها و همچنین تعمیرات آنها مستلزم داشتن تخصص و مهارتهای بالا است. آموزشگاه تهران پایتخت، با بهرهمندی از تیمی مجرب و اساتید حرفهای، علاوه بر برگزاری دورههای آموزشی مرتبط با این حرفه، به کارآموزان مدرک معتبر فنی و حرفهای نیز اعطا میکند. پس از کسب دانش و تجربه لازم در این مرکز، میتوانید با اطمینان وارد بازار کار سیستمهای صنعتی چیلر شوید و شرایط شغلی مناسبی را برای خود ایجاد کنید.